top of page
  • Boer Jef

De eerste nachtvorst... We zijn er klaar voor!

Ja, het gaat vriezen. Ik moet jullie niet vertellen dat de vrieskou de laatste bladeren nu echt wel gaat laten vallen, maar daar gaan we niet over beginnen...

We zijn er klaar voor.

Meestal moeten we op het laatste nippertje nog heel wat werk verrichten om alles veilig te stellen tegen het vriezen. Nu zijn we voorbereid.

De potplanten die kunnen bevriezen staan in de serre. Daar kunnen ze lichte vrieskou wel aan. De stenen en terracotta potten zijn leeg, anders vriezen ze stuk. De dahlia's en gladiolen zijn uit de grond gehaald en liggen nog wat na te drogen. We bewaren de knollen in onze garage. De temperatuur is daar constant: niet te koud en ook niet te warm.

De stallen van de dieren zij ook winterklaar gemaakt: overal werd een extra laagje stro toegevoegd, zodat de koude grond minder te voelen is. Bij de kleine dieren (cavia's, konijnen, ratten en chinchilla's) werd stro in de hokjes gepropt, zodat ze zich daarin lekker kunnen nestelen.

In de moestuin werden de laatste pompoenen geoogst en de uitgewassen rode bietjes (bieten nu) verwijderd. De pompoenen liggen klaar voor de soep van morgen; de bietjes zullen als wintervoeding dienen voor de cavia's: bietjes vinden ze lekker en ze zijn erg rijk aan vitaminen (die hebben cavia's nodig)!

Voilà, zolang het niet te hard gaat vriezen, kunnen we zo verder. Als de échte zware vorst in het land komt, zullen we nog andere maatregelen moeten treffen. We zien wel.

bottom of page