top of page
  • Boer Jef

Herfstbladeren (deel 2)

Oke, ik weet het: het vorige artikel kwam wat zeurderig over. Vooral voor mensen die tijdens het weekend met hun kinderen het bos intrekken, met hun laarzen de bladeren omhoog trappen of ze lekker in mekaars gezicht gooien, is de herfst zeer mooi.

Er bestaan trouwens hulpmiddelen om bladeren te verwijderen. Jawel, en ik heb ze allemaal geprobeerd: de goedkope bladzuiger met elektrische kabel (die altijd in de weg hangt): werkt niet! De duurdere bladzuiger op benzine: werkt niet! Een blader-veegmachine: werkt niet! En een bladblazer: joepie , werkt! Maar... de bladeren moeten evengoed opgeraapt en weggebracht worden!

Oei, ik ben misschien terug aan het zeuren... Neen, neen: herfstbladeren zijn heerlijk: ze maken de beste compost. Het duurt enkele jaren, maar de compost van bladeren is echt geweldig: mooi zwart, niet te kleverig en heerlijk ruikend. Er valt in de herfst trouwens nog wat meer te rapen dan bladeren: de herfstvruchten.

We hebben twee okkernotenbomen, waar we (niet overdreven) tientallen emmers okkernoten van kunnen rapen. Ze moeten trouwens echt wel opgeraapt worden: Leonneke doet niets liever dan okkernoten kraken en opeten en dat zou voor problemen kunnen zorgen. De honden eten de noten met schelp en al op...

Tamme kastanjes hebben we niet veel meer: de boom is oud. Ook de wilde kastanjes zijn verdwenen: de boom heeft zijn geest gegeven bij een storm. Er blijven dus alleen beukennootjes en mispels over. De nootjes laten we voor de wilde dieren: eekhoorntjes genoeg in de buurt! De mispels zijn nog niet rijp: daarvoor moet het eerst goed vriezen...

Kortom, in de herfst valt er heel wat te rapen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Ja, het gaat vriezen. Ik moet jullie niet vertellen dat de vrieskou de laatste bladeren nu echt wel gaat laten vallen, maar daar gaan we niet over beginnen... We zijn er klaar voor. Meestal moeten we

bottom of page