top of page
  • Boer Jef

Mispels! Wat?

Wie kent deze vrucht nog : de mispel ?

Mispelbomen komen al eeuwen in onze gebieden voor, ook al komen ze oorspronkelijk uit gebieden rond de Zwarte Zee. Begin 20ste eeuw was de mispel wel een meer bekende vrucht. Veel boerenerven hadden een mispelboom. De mispelboom is heel mooi als hij in bloei staat: zijn bloemen zijn groter dan de meeste bloesems.

In de vroege herfst krijgt de boom zijn vruchten, rare vruchten : kleine, harde, goudbruine vruchten met onderaan uitsteeksels. Wat nog raarder is: de mispel moet je rot eten. Niet doorrot natuurlijk, maar de mispels moeten zacht en mals zijn. Je kan ze best plukken na de eerste nachtvorst. Mispels kan je niet lang bewaren: ze beschimmelen snel en worden dan écht rot. Sommige mensen vinden mispels echt een lekkernij. Zelf lust ik ze niet. Wel maak ik er confituur van, met rietsuiker. Deze confituur smaakt naar vijgen en is echt lekker: gewoon op de boterham of bij paté of wild.

bottom of page