top of page
  • Boer Jef

De zomer van de vliegende insekten

De afgelopen zomer hebben we niet echt zwoele zomeravonden gekend. Wat bij ons op zo'n avond ontbreekt, is het geluid van cicades... Dan zouden we ons pas echt in het zuiden wanen!

Nochtans, ooit hoorden we wel eens het geluid van dit dier in onze tuin, maar dit jaar hebben we ze niet gehoord. Zelfs het getsjirp van krekels ontbrak deze zomer. Andere insecten die we in jaren niet zagen, waren er nu wel. Libellen bijvoorbeeld, dagelijks een andere. Mooie dieren, maar toch een beetje angstaanjagend: naar het schijnt zou een beet heel pijnlijk zijn.

Ook de vlinders waren terug, in alle soorten en maten. Vlinders, die we lange tijd moesten missen in onze tuin.

En op een dag zat er ineens een bidsprinkhaan op het terras. Het was wel 20 jaar geleden dat we er nog één zagen. Mooie zomer dus voor de vliegende insecten. Spijtig genoeg wilden ze blijkbaar wel ook allemaal graag bij ons binnen komen... Hoe ze het doen weet ik niet, maar vaak geraken ze binnen. Wat ze niet weten is dat ze in ons huis een triestige dood tegemoet gaan... We hebben veel glas in het dak; ze vliegen naar het hoogste punt en denken zo weer buiten te komen. Dat lukt natuurlijk niet. Twee libellen, talrijke vlinders en nog veel meer muggen en vliegen zijn zo omgekomen... Ze zijn niet te redden, want op die hoogte kunnen we ze niet meer pakken...

Vliegen mogen zo wel sneuvelen, daar heb ik geen probleem mee. Deze zomer hadden we trouwens weinig last van vliegen. Anders was het met muggen: vooral in juni en juli werden we lastig gevallen door muggen.

's Avonds hoorden we de zwermen zoemen. Ook van wespen hebben we dit jaar geen last gehad. Bijen waren er gelukkig wel. Vooral de 'duivelswandelstok', een kleinere boom, trok honderden bijen aan: mooi om te zien!

bottom of page