top of page
  • Boer Jef

DE MESTHOOP...

Onze mesthoop begint weer enorm te groeien. Wekelijks worden onze stallen uitgemest door onze stagiairs. Vorig jaar waren dat Febe en Jana. Zij deden dit werk zeer gedreven. Dit jaar komen Liese, Mandy en Charlotte op stage en zullen zij dit zware werk voor hun rekening nemen.

Als het nat is, plakt de mest. Als het vriest, zit die vast aan de grond. En dan spreek ik nog niet over het weer zelf waarin je werkt!

De mest wordt kruiwagen per kruiwagen naar de mesthoop gebracht, ook geen pretje. Doordat onze tuin zo nat is, is het echt wel wroeten om met de kruiwagen op de mesthoop te geraken...

Dierlijk mest heeft een geur, dat weet iedereen. Die geur kruipt enorm in je kleren. Febe en Jana woonden in de buurt, maar in het verleden was dat niet altijd zo...: Mohamed, Lisa en Kenny moesten naar huis met de trein. Zij hadden merkwaardig genoeg altijd plek op die trein...

We krijgen heel wat stalmest bij elkaar. Zal ik de dieren nog eens opsommen? Vier ezels, twee paarden, vijf alpaca's, schapen en geiten, kippen, konijnen en cavia's. Zeer gemengde mest dus, waarvan de ezelsmest het grootste in hoeveelheid is. Ezelsmest zou zeer goede mest zijn, heb ik al vaker gehoord... Waarom weet ik niet precies. Ezelsmest zou niet zo straf zijn als koemest bijvoorbeeld.

In ieder geval is de mest die wij gebruiken zeer goed verteerd. We werken met twee mesthopen. De mest die we nu gebruiken legt er al tien jaar: schitterend spul dus. Het zwarte goud!

Recente blogposts

Alles weergeven

Ja, het gaat vriezen. Ik moet jullie niet vertellen dat de vrieskou de laatste bladeren nu echt wel gaat laten vallen, maar daar gaan we niet over beginnen... We zijn er klaar voor. Meestal moeten we

bottom of page