top of page
  • Boer Jef

't Is weer voorbij die mooie zomer...


De zomer is voorbij, schrijf ik, terwijl het buiten prachtig weer is! Ik bedoel eigenlijk: 't Is weer voorbij die mooie vakantie... De vakantie was mooi; de zomer maar zozo. Een typisch Belgische zomer, zeker?


Gelukkig was het einde nog prachtig! Ja, je hoort het: ik ben een "zonnemens". De zon maakt me altijd weer enkele procentjes gelukkiger en ik mag anders al niet klagen...!


Het weer heeft het leven op de boerderij toch flink beïnvloed. Juni en juli zorgden voor een natte tuin: heel veel modder, planten die te nat stonden en massa's slakken. Aan de dieren voel je dat ook: ze zijn duidelijk minder levenslustig en blijven binnen. Doordat het zo nat was, was het quasi onmogelijk om de tuin te onderhouden. RAMP!


Tegen begin augustus stonden de netels meters hoog (in het zaad!) en waren de hagen nog steeds niet gesnoeid. In de bessen waren de wilde scheuten blijven staan en de moestuin was helemaal verregend. In de serre hadden we nog niet veel tomaten gezien...


En toen kwam de ommekeer!


Augustus heeft ons toch nog gered. Veel bloemen waren al uitgebloeid, maar een groot deel had de nattigheid toch overleeft. In de serre begonnen de tomaten te rijpen, de dieren werden terug speels en levendig. Kortom, het echte zomergevoel kwam boven... Het is te zeggen: al het achterstallige werk moest dan nog gebeuren: hagen snoeien, hakselen, netels uittrekken, veel te hoog gras wegmaaien, (veel) onkruid wieden, mislukte aanplantingen verwijderen en gewoon opruimen.


Maar zoals ik al zei: onder een stralende zon gaat dat allemaal beter!


bottom of page