top of page
  • Boer Jef

GROOT HOEFBLAD IS GEEN RABARBER...

Wauw..., hoeveel rabarber hebben jullie wel?

Neen, het is geen rabarber: het is groot hoefblad. Groot hoefblad koop je niet in een plantenzaak. Je zoekt het in de natuur. Het is een plant die je wel eens terug vindt langs beken en vijvers. De plant houdt van vochtigheid, wat zon en wat schaduw. Wij kregen ooit enkele plantjes van onze schoonbroer Eli (een trendsetter wat wilde planten in de tuin betreft) en nu hebben we dus enkele vierkante meters van deze plant aan ons terras staan.

Groot hoefblad spreidt zich enorm uit; het zet zich voort door middel van wortelstokken. Als je een kleine tuin hebt, bestaat het gevaar dat hij alles gaat overgroeien. In (grote) potten kan je het groot hoefblad wel houden, maar dan moet je wel voldoende water geven.

Omdat groot hoefblad vooral veel 'blad' is, zaaiden we er ooit 'koeienoog' tussen (telekia speciosa), ook eerder een wilde plant dan een klassieke borderplant. Deze plant heeft ook eerder grote bladeren, maar hij heeft ook bloemen, hoge bloemen van ongeveer 70 cm. Alhoewel de plant redelijk hoog wordt, zijn de bloemen eerder klein. Ongeveer de grootte van een koeienoog... Deze vaste plant zaait zichzelf zeer makkelijk uit en verschijnt dus jaarlijks terug op verschillende plaatsen. Wij houden wel van deze plant: hij is eerder 'boertig' en is zo makkelijk te zaaien. Na de bloei oogsten we de zaden en strooien we ze uit waar we in het voorjaar nieuwe koeienogen willen...

bottom of page