top of page
  • Boer Jef

WEIDEWISSEL

Onze kinderboerderij is niet zo groot en in de loop der jaren zijn er heel wat dieren bijgekomen. We hebben nu wel een stop ingezet, maar af en toe kan je een dier toch niet weigeren. Het moet echter mogelijk zijn: de dieren moeten een goede huisvesting hebben en bovendien zijn we als kinderboerderij ook gebonden aan het aantal dieren dat we mogen houden... Te veel varkens zou ons bijvoorbeeld tot een varkenskwekerij maken... Zo is er voor heel wat diersoorten een limiet.

De meeste boerderijdieren zijn graseters en dat is voor ons, met ons klein terrein, wel een probleem. Door een goede organisatie is het toch mogelijk om al onze dieren gras te geven. We werken daarom met wisselweiden. De dieren worden dan ook jaarlijks verplaatst om terug over groen gras te beschikken. In de winter hebben ze dat niet en naarmate de lente vordert wordt hun verlangen naar vers gras groter.

Toch moet het 'weiden' heel rustig en gecontroleerd gebeuren. De meeste dieren zouden zich ziek eten als ze in het begin te lang op de weide mogen staan. Daarom mogen ze bij aanvang slechts een uurtje op de weide. Dit wordt dan voorzichtig opgebouwd. In de zomer groeit er zelfs terug gras in dat gedeelte van onze tuin dat 's winters volledig onder water loopt. Dat wordt dan de plaats voor de ezels: ze eten niet alleen gras, maar alle jonge bomen die opschieten worden door hen verwerkt. Daardoor blijft deze plek wat ze is en dat willen we zo.

Recente blogposts

Alles weergeven

Ja, het gaat vriezen. Ik moet jullie niet vertellen dat de vrieskou de laatste bladeren nu echt wel gaat laten vallen, maar daar gaan we niet over beginnen... We zijn er klaar voor. Meestal moeten we

bottom of page