top of page
  • Boer Jef

MESTEN

Als ik mijn moeder zeg dat ze zo'n mooie, gezonde planten heeft, krijg ik steevast hetzelfde antwoord: "Mesten, je moet goed mesten!"

Mesten..., maar hoe?

We zijn gewoon om onze stalmest in de winter op de velden en onder de fruitbomen te gooien. Maar hoe zit het met groenten en bloemen in potten? Ik wil absoluut geen kunstmest gebruiken: niet goed voor het milieu en gevaarlijk voor onze dieren...

Onze jonge honden eten namelijk alles en stel je voor dat onze kippeneieren naar kunstmest smaken?

Er zijn naar mijn mening 3 oplossingen.

De eerste is compost, maar dat kan je beter mengen onder de potgrond als je je planten plant.

We zouden natuurlijk ook onze stalmest kunnen laten drogen: zo komen we aan 'gedroogd stalmest', dan kan je ook kopen. Maar waar moeten we zo'n hoeveelheid te drogen leggen?

Vloeibare mest dan maar: eenvoudig te maken. We nemen een grote ton, doen daar wat goed vergane stalmest in en vullen het vat met water. Regelmatig zetten we het geheel om met een riek. We dekken het vat af met een rooster, om te vermijden dat Leon of Finn er een duik in nemen! Voilà, onze eigen vloeibare mest staat klaar... Nu nog opletten dat we goed doseren. In elke gieter water 1 grote kop vloeibare mest. Zo gaan we beginnen!

bottom of page