top of page
  • Boer Jef

IN MEI LEGGEN ALLE VOGELS EEN EI...

Helemaal juist is dat niet, want het was begin april dat we het eerste nestje met eitjes ontdekten. Met de grote lenteschoonmaak worden alle potten en pannetjes die onze tuin versieren eens goed proper gemaakt. Toen we de pannetjes echter achter de toog omdraaiden, vonden we daar een nestje... met eitjes...; kleine lichtblauwe eitjes. Vermoedelijk eitjes van een heggemus of van een roodborstje. Vogeltjes die we wel meer zien in onze tuin. Toch goed gevonden: een omgekeerd kookpannetje, ideaal om een nestje in te maken, goed verborgen, met slechts een heel kleine spleet als opening.

Op mijn mooi opgeborgen bamboestokken was er na enkele dagen ook al een nest te zien: hier was geen twijfel mogelijk: de merel zat al op haar nestje!

De raarste nestplaats voor vogels in onze tuin is waarschijnlijk 'de oude stoof' in de open schuur. Deze stoof is al jaren ongebruikt , het is te zeggen: ongebruikt door ons. De koolmeesjes hebben de stoof aangeslagen als nestplaats. Deze kachel is dan ook ideaal gebouwd: bovenaan zijn er verluchtingsgaatjes, net groot genoeg voor een koolmeesje. Het lijkt voor hen wel een reuze nestkastje...

En dan zijn er nog de vogeltjes die liefst in huis nestelen. Al jaren woont er in ons huisje in de tuin een klein vogeltje. Het is zo klein dat het eerder een nachtvlinder lijkt dan een vogeltje wanneer het opvliegt!

Ik durf echt niet gokken hoeveel vogels er nestelen in onze tuin: het zijn er tientallen!

bottom of page