top of page
  • Boer Jef

JUDASPENNING

Judaspenning is een plezant plantje in de tuin. Het bloeit zeer vroeg, al in april, en heeft mooie paarse bloemen. Het is best wel een hoge plant en past perfect in alle borders. Ze staan graag in de zon of in ietwat schaduw. De plant is tweejarig. Dat wil zeggen dat hij in het eerste jaar dat je hem zaait nog niet bloeit. Gooi hem dus niet weg, zeker niet in de winter, want dan verliest de plant ook nog eens zijn bladeren.

De plant is mooi van lente tot zomer, maar ook in het najaar heeft hij nog een verrassing in petto: deze plant heeft echt wel heel mooi zaaddoosjes. Ze lijken op munten (of penningen, vandaar de naam)! Als je deze in takvorm afknipt, open pulkt en de zaadjes verwijderd, kan je ze mooi laten drogen. Echt 'vintage decoratie', vooral als ze in een oude, grote wijn dame jane staan! Ondertussen heb je je zaad verzameld en dat kan je dan weer zaaien vanaf april, mei. Zaadjes van de judaspenning mag je nauwelijks bedekken. Na 14 à 20 dagen zie je de kiemplantjes. Als ze groot genoeg zijn, kan je ze uitplanten of eventueel eerst verstekken. En oh ja, judaspenning trekt de vlinders aan!

bottom of page