top of page
  • Boer Jef

BRANDNETELGIER : IDEALE MESTSTOF

Alhoewel we zelf heel veel mest hebben van onze dieren, moest ik het eens proberen: brandnetelgier maken. Zou het echt zo'n wondermiddel zijn? Volgens een recept, gevonden op het internet, ging ik als volgt te werk.

Ik plukte 2 kg brandnetels, dat is echt héél veel. Er werd 20 liter water toegevoegd en ik plaatste een steen op de brandnetels om alles goed samen te drukken. Na 3 dagen begon het product al wat te stinken (ik roerde alles elke dag eens om); na 10 dagen was de geur onverdraagbaar: de gisting was waarschijnlijk voltooid.

Ik liet het vat achter de serre staan: daar stond het in de schaduw en ook ver genoeg uit de buurt, vanwege de geur. Eigenlijk moest ik alles nog zeven, maar daar had ik geen zin in. De netels gooide ik weg en aangezien ze geen wortels of zaad hadden, moest ik niet vrezen voor brandnetelverspreiding via deze gier.

Nu nog gebruiken. Brandnetelgier zou goed zijn voor tomaten en komkommers, kolen, bessen en fruitbomen... We zullen zien. Ook niet overbemesten... en dat is opletten, aangezien ik ook al zelfgemaakte vloeibare mest gebruik! In ieder geval moet ik 1 liter brandnetelgier op 10 liter water gebruiken.

Misschien ga ik de gier vooral gebruiken om bladluizen, vliegen en rupsen te bestrijden... Dan gebruik ik een plantenspuit en benevel ik de bladeren van de planten. Naar het schijnt mag dat ook onverdund. We zullen zien en de resultaten afwachten...

bottom of page