top of page
  • Boer Jef

Frodo, "de Drover"


'Drover' is Australisch voor drijver. Drover is één van de (zeer vele) bijnamen van Frodo. Frodo, onze Finse Lappenhond, is dan ook een échte herdershond. Van kleins af aan liet hij zijn talenten op dit gebied al zien. In Lapland drijven deze honden de elanden en de rendieren. Frodo drijft alles...

Als puppy was hij een keer bij de cavia's geraakt. Ons hart stond stil: hoeveel had hij er gevangen? Wel..., geen enkele! Hij had ze mooi bij elkaar gedreven en zo moesten ze blijven zitten: elke cavia die de groep wilde verlaten, werd snel terug op zijn plaats gezet!


Frodo was nog steeds een pup toen hij achter ons huis in de weide van de boer koeien ging drijven. Hij zette ze alle drie bij elkaar en bleef er rond lopen... Geen van de koeien dacht eraan om weg te gaan. Aan dit spelletje kwam een eind toen Frodo enkele keren kennis maakte met de schrikdraad rond deze weide... 😯 De koeien gaan en staan nu weer waar ze willen!


De ezels niet. Onze ezels laten zich niet drijven, maar zich laten opjagen, dat wel! In de zomer staan de ezels in ons 'nat gedeelte': dit stuk van onze tuin staat een groot gedeelte van het jaar onder water. In de zomer is het daar droog en de ezels hebben er heel veel ruimte. Het liefste wat Frodo doet is ezels plagen. Hij staat dan echt vlak voor een ezel te blaffen tot deze het beu wordt. Net als de ezel de hond wil aanvallen, snelt Frodo weg... met de ezel achter hem aan. De ezel wordt als eerste moe ofwel ontsnapt Frodo door de afsluiting. Het blijft toch een gevaarlijk spelletje...


Frodo kan ook een grote hulp zijn. Als er een schaap ontsnapt, zet Frodo het op een wip terug in de weide! Wat is er fijner dan zo'n goed hulpje!


bottom of page