top of page
  • Boer Jef

WINTERWERK

Afgelopen winter was er, net als de andere winters, veel werk te doen op de kinderboerderij: de dieren en de natuur maken op een jaar tijd veel stuk. Ons werk bestaat dan ook grotendeels uit het herstellen en vernieuwen van de dierenhokken, de omheiningen, de hekjes en het verzagen van hout dat echt wel overal opduikt.

Wij houden wel van dit werk... Het is te zeggen: als het slecht weer is, is het gewoon werk, maar als het goed weer is, is het werken een hobby.

Mensen die onze kinderboerderij kennen van in de beginjaren, zullen wel weten dat er al heel veel veranderd is. We proberen vooral te werken aan een goede huisvesting voor onze dieren. Zo werd dit jaar het kippenhok verbeterd. Daarvoor moesten wel onze drie konijnentipi's verdwijnen. Zij waren zo typisch voor onze boerderij dat Silke en Kenny toch beslisten om één tipi terug op te bouwen. Hierin wonen nu onze twee 'Vlaamse reuzen'.

De konijnen die vroeger in de tipi's en in de zelfgemaakte 'koten' woonden, leven nu in de konijnenstal waar ze meer ruimte hebben en beter verzorgd kunnen worden.

Dit jaar moesten we dus het kippenhok aanpakken. Vroeger leefden veel van onze kippen buiten, net zoals onze ganzen. Spijtig genoeg kan dit zo niet langer doorgaan: teveel kippen werden te grazen genomen door de vos en zelfs vier van onze zes ganzen zijn door dit, weliswaar schattige, roofdier verslonden. Hierbij ons mannetje dat wel zeker 20 jaar oud was. Daar ben je toch wel even niet goed van...

We kochten dit jaar een wildcamera en de tweede nacht al konden we een vos filmen...! Het gevaar werd echt té groot. Voor de kippen is het niet zo erg om opgesloten te zitten, maar voor de ganzen is het anders: zij konden zo genieten van het waden door onze plassen en van het grazen op de paardenweide. Silke en Kenny bouwden een minivijver in hun hok, dat is het beste wat we nog voor hen konden doen.

In het kippenhok werd een drinkwatersysteem geïnstalleerd: proper water is zo belangrijk voor dieren! Er werden ook nieuwe legkasten gemaakt: kippetjes leggen nu meer en eitjes zijn altijd welkom!

bottom of page