top of page
  • Boer Jef

ONZE GANZEN

Onze ganzen zijn ook eieren beginnen te leggen, ergens halverwege februari. Omdat ganzen eerst een tijdje leggen voor ze gaan broeden, hebben we de eieren nog wat laten liggen. Toch is de kans klein dat onze ganzen nog gaan broeden, ze zijn immers al oud.

Ganzen kunnen oud worden, wel 25 tot 30 jaar! Moest de gans toch nog broeds worden dan zullen we haar laten broeden. Er is niets mooier dan kleine gansjes... We zullen moeder gans dan wel in het oog moeten houden, want ganzen broeden zo fanatiek dat ze zich letterlijk kunnen dood broeden: normaal komen de ganzenkuikens na 30 dagen uit hun ei gekropen en als dat niet gebeurt blijft ze vaak gewoon doorbroeden.

Het komt er dus op aan om haar elke dag van voedsel en water te voorzien en na te kijken of ze wel degelijk eet en drinkt.

Het is al heel lang geleden dat we nog kleine ganzen hadden en vermoedelijk komt het er ook dit jaar niet van.

Als de gans niet broeds wordt, raapt Jef na een tijdje de verse ganzeneieren. Je kan het werk van moedertje gans toch niet zo maar laten verloren gaan. Hij blaast deze eieren uit, maar let op: dat is wat anders dan een kippenei uitblazen, hoor! Daarna bakt hij er dan lekkere cake van. Eén ganzenei is goed voor twee kippeneieren. De cake is heerlijk en ziet mooi geel.

Ganzeneieren kan je best niet bakken: de temperatuur waarop je ganzeneieren verwerkt, moet heel hoog zijn, anders is het gevaar op salmonella te groot. Toch heb ik al gehoord van mensen die er echt gek op zijn om een ganzeneitje in de plan te klutsen. Wij houden het bij cake.

bottom of page