top of page
  • Boer Jef

Konijntjes

Konijntjes zijn misschien de meest geliefde dieren op onze boerderij. Waarom? Omdat ze zo schattig zijn, zo 'fluffy'. Kinderen kunnen ze gemakkelijk op hun schoot nemen en ze blijven uren zitten om zich te laten aaien of borstelen!


Het konijn is ongetwijfeld het soort dier waarvan wij er de meeste hebben. Iedereen weet het: konijnen kweken als... konijnen. Ondertussen hebben we wel een goede oplossing: onze mannetjes en vrouwtjes zitten nu echt gescheiden en als we kleintjes willen, worden er gewoon koppeltjes gemaakt.


Toch blijft ons konijnenaantal maar groeien. De oorzaken zijn verschillend... Allereerst zijn er de mensen die een konijntje in huis hebben gehaald en pas dan beseffen dat dit toch wel wat zorg en vooral onderhoud nodig heeft. Als we alle konijnen zouden aannemen die mensen ons gratis aanbieden, dan was de konijnenpopulatie in onze tuin niet meer te overzien! Een andere oorzaak is dat kinderen een konijn wel eens terugzetten in een verkeerd hok. Voordat wij dat doorhebben, is het te laat... Enkele weken later hebben we kleintjes.


En dan zijn er nog de ontsnapte konijnen in onze tuin. Dat zijn natuurlijk de gelukkigste konijnen ooit! Zij huppelen vrolijk rond in alle vrijheid; ze eten gras, bladeren en liefst en vooral mijn bloemen! Maar, ik heb ze 'te grazen genomen': van nu af aan zet ik de bloemen in potten op een verhoog. Daar staan ze veilig. 😉


Vooral 's morgens en 's avonds zitten onze 'wilde' konijnen rustig te genieten op alle resterende stukjes gras. Ze hebben nauwelijks vijanden. Alleen voor onze jonge honden moeten ze op hun hoede zijn. Gelukkig kennen de konijnen hun vluchtwegen erg goed en zijn ze de honden bijna altijd te snel af.


Ook de wilde katten uit de buurt doen hun best om de konijnen te vangen. Toch zijn er ook 'flauwe' katten in onze tuin. Ooit zagen we een kat in grote snelheid weg vluchten... Er zaten twee konijnen achter haar aan! 😄


bottom of page