• Boer Jef

DIEREN VOEDEREN

Dieren voederen, heerlijk niet!?

Jawel, maar alleen bij mooi weer. Er is echt niets aan om door het slijk te ploeteren, druppels te voelen die net in je nek weten te vallen... Gelukkig ben ik deze winter ontsnapt aan deze taak: Kenny heeft het van mij overgenomen. Trouwens, het is ook een job die ik niet rustig kan doen: van het moment dat de dieren je opmerken, begint het 'gezaag' langs alle kanten. Ik haast me dan van hier naar daar om ze zo snel mogelijk tevreden te stellen. Echt genieten is het voor mij niet, tenminste niet de eerste ronde...

De eerste ronde geven we graanvoeders. De varkens eerst: zij krijgen schapengraan, geen varkenskorrel: daar worden ze te dik van. Ah ja, varkens worden vetgemest! Onze varkens krijgen ook wat brood. Dat wordt ons geschonken door onze vriendelijke bakker, onze buren (dichte en verre) en een vriendelijke meneer die de moeite doet om het elke week tot bij ons te brengen. Onze eigen etensresten belanden ook bij de varkens...

Dat eten ze nog het liefst.

Dan naar de kippen, ganzen en kalkoen. Bij Jeroen kalkoen ga ik nooit binnen: hij is niet te vertrouwen, dat hoor je later nog wel!

Cavia's krijgen caviavoer, met toegevoegde vitamine C, wat heel belangrijk is voor deze beestjes.

Konijnen krijgen konijneneten en liefst nog wat groenten. We hebben een tijdje geluk gehad: onze plaatselijke pita-bar bracht ons wekelijks een grote hoeveelheid groentenafval. De zaak is spijtig genoeg overgenomen. Nu moeten we het terug doen met onze eigen groenten en de restjes van de buren. De buren leven trouwens enorm met ons mee: dagelijks staat er wel wat eten aan onze deur!

Dan naar de alpaca's en hertjes, vervolgens de schapen en ezels, de paarden, Maurice en dan naar de andere kant: nog eens geiten en Fons.

Oef, ronde één is gedaan... ze zijn nu kalm. Nu kan het rustiger. Ronde twee: hooi brengen. Dit is aangenamer..., alhoewel: het hooi valt regelmatig van de kruiwagen en zelf hang je ook onder het hooi. Je hebt er geen idee van waar dat allemaal kruipt!