top of page
  • Boer Jef

EINDELIJK ZAAITIJD


Joepie, eindelijk zaaitijd, de lente kan beginnen... Terwijl het buiten 3°C is en het stortregent, leef ik met mijn hoofd al in de lente. Het is begin maart en ik ga eindelijk zaaien. Vorig jaar zaaide ik al in februari, maar aangezien ik mijn tomaten maar in mei kan uitplanten, leek me dit toch wat te vroeg. De planten moesten te lang in té kleine potjes blijven staan.

De keukentafel werd omgetoverd in een "zaaitafel". Zaai- en stekgrond op een stoel gezet en starten maar. Voor de nieuwsgierigen onder jullie: zo ging ik te werk. In de loop van het jaar werden tientallen plastieken fruitdoosjes gespaard. Die vulde ik met een goede bodem zaai- en stekgrond: zachtjes aangedrukt. Niet vergeten om labels te plaatsen, anders weet je later niet meer wat in welk potje staat!

Volgende plantjes heb ik gezaaid:

- tomaten: tijgertomaten, bolletjestomaten, peertomaten, coeur de beuf, marmanda's en buitentomaatjes

- pepers: gewone, bolletjes en zoete pepers

- zoete meloen

- paprika ga ik dit jaar als plantjes kopen, mijn paprika's vorig jaar droegen te weinig vruchten

- met aubergines doe ik hetzelfde

Zaaien is niet moeilijk: zaai niet té dik, niet teveel in één doosje. Bedek met wat zaai- en stekgrond en druk zachtjes aan. Heerlijk om met uw kinderen te doen, niet? Al ligt je keuken dan wel helemaal vol met potgrond.

Ik zet mijn plantjes op de overloop: daar is veel licht en de temperatuur schommelt er tussen 15 en 20°C. De plantjes nog even besproeien met de plantenspuit en glas erover, zo klaar. Vorig jaar had ik de bakjes boven de verwarming gezet: mijn plantjes kwamen zeer snel uit, maar ik vond ze niet stevig genoeg.

Eigenlijk zou ik nu ook al kunnen zaaien in de serre, vooral bloemen. Ze ontkiemen bij iets koudere temperaturen. Toch vind ik het nu nog te koud. Ik wacht zeker nog een week, we zullen zien...

bottom of page