• Boer Jef

Zoveel eitjes!


Onze kippen doen hun best: ze beginnen terug eieren te leggen. De meeste eitjes rapen we dagelijks uit het kippenhok, een tiental per dag. Maar we weten in de tuin nog verschillende leg-plekjes. Het komt er op aan om ook deze dagelijks te rapen. Doe je dat niet, dan zit er binnen de kortste keren een kip te broeden. Winter of zomer, de kippen kennen hun seizoenen niet meer.

Er is één plek waar we niet rapen en dat is boven de ezelsstal. Daar verschijnen dan ook regelmatig kleine kuikens. We laten ze zitten tot ze pogingen ondernemen om naar beneden te komen, te sukkelen... De kuikens worden dan in een ren geplaatst en door ons gevoederd. We kunnen ze niet vrij laten lopen, want dan verdwijnen ze binnen de kortste keren. Onze vrijlopende kippen leven hoog in de bomen, daar zitten ze veilig... kuikens kunnen niet ontsnappen aan roofdieren.

Veel eitjes dus, wat doen we ermee?

In de eerste plaats worden hier zeer veel eieren gegeten, op allerlei manieren. Een eitje, dat is toch het beste dat er is! Lekker gele cake hebben we ook altijd in huis. En verder worden er salades mee gemaakt: eiersalade, surimisalade, vleessalade, ... Zo makkelijk: eitjes pletten, met de hand, niet in de blender want dan krijg je een papje. Wat zout erbij, eventueel wat verse kruiden toevoegen (bieslook bijvoorbeeld) en natuurlijk ook zelfgemaakte mayonaise (met eitjes van onze kippen). Heerlijk. Trouwens, we hebben nog allemaal een gezond cholesterolgehalte...